Ремонт на климатици

Ремонт на климатици

Ремонт на климатици
Едва ли някой от нас, купувайки уред се замисля че един ден този уред може да се развали и да се наложи да му се прави ремонт. За съжаление уредите се развалят, някои по-бързо от други, но не съществува такъв уред, който да не се разваля, и за който да не се налага ремонт.

Климатиците са от тези стоки, които се налага да се поддържат стриктно и обслужват правилно. Още в магазина, когато закупуваме климатик, търговците заедно с инструкциите за правилна употреба, ни дават и важни указания как да поддържаме изрядни своите климатици, как да почистваме филтрите на своите климатици и други важни инструкции, които да спазваме. Друго важно нещо което разбираме при покупката на климатици, е че има ежегодна профилактика, която е необходимо да се прави редовно, за да работи нашия климатик правилно и дълго време. Но за съжаление климатиците, също както и другите уреди се развалят и се налага техния ремонт.

 

Видове ремонт на климатици


Ремонт на климатици
Съществува два вида ремонт на климатици – гаранционен и извънгаранционен. В днешно време купувайки си уред, без значение дали той е чисто нов, или втора употреба, консултантите в магазина попълват гаранционна карта, която съдържа всички параметри на закупената от нас стока, като сериен номер, марка и модел на закупената стока, име на собственика на стоката, дата на закупуване и най-важното гаранционен период. Този гаранционен период за България е фиксиран при закупуване на нов уред и той е две години. Разбира се, вече и в България съществува възможност още при самото закупуване на стоката да си доплатим за удължаване на този гаранционен период. По същия начин, както когато закупуваме нова стока, така и когато купуваме уред втора употреба, консултанта попълва гаранционна карта, като в този случай тя също съдържа всички параметри на закупената от нас стока, дата на закупуване, собственик и т.н.. В този случай гаранционния период на закупения уред, обикновено е по къс и е в рамките от три месеца до една година, това е в зависимост какъв е уреда и от къде е закупен. Обикновено при климатиците втора употреба гаранционния срок е шест месеца. Най важното нещо за да бъде валидна една гаранционна карта, това е към нея да бъде закрепена касова бележка, ако стоката е закупена в брой. Съществува възможност стоката да е закупена и на изплащане, като в този случай се пази договора за лизинг, който е документ удостоверяващ покупката.

Гаранционната карта и гаранция при ремонт на климатици

Гаранционната карта е важен документ, който ни позволява, в случай на повреда на закупения от нас уред, той да бъде отремонтиран безплатно. Важно е да знаем обаче, че ако повредата на нашия климатик например е по наша вина, гаранцията му може и да не покрие ремонта. В този случай ремонт ще бъде извършен с изричното наше съгласие и този ремонт ще бъде заплатен от нас.
Дали ремонта на нашия климатик или друг електрически уред ще бъде гаранционен, или това ще се случи извън гаранционно е изключително важно ремонта да бъде извършен от професионалисти в добри условия, които ще ни гарантират качество, за да можем ние като потребители да се насладим възможно най-дълго на избраната и закупена от нас стока.


Позвъни